Skip to content
content_top_image

Kontakt oss

Trondheimsveien 2

Postboks 4651 Sofienberg

0506 Oslo

Tlf.: 24 14 11 70

nasol@nasol.no

«Paranoia»

«Paranoia» prøver å skildre dette usunne tempo-samfunnet der vi jogger, trener og løper fra våre egne liv for å finne grunner til å leve.

Wolfgang Plagge (f. 1960 i Oslo) begynte å spille klaver som fireåring og ble offentlig kjent da han vant en engelsk TV-konkurranse i 1970. Som tolvåring debuterte han som pianist i Universitetets Aula i Oslo med H.M. Kong Olav til stede i salen.

Plagge har studert klaverspill med Reimar Riefling og Jens Harald Bratlie i Oslo, og med Evgeni Koroliov ved musikkhøgskolen i Hamburg. Hans komposisjonslærere i Norge var Øistein Sommerfeldt og Johan Kvandal. I Tyskland studerte han med ungarskfødte György Ligeti.

Wolfgang Plagge har med årene fått et stort publikum som folkekjær foredragsholder og formidler av musikk, blant annet gjennom tallrike programmer i NRK.
Siden 2002 har han vært tilknyttet Norges Musikkhøgskole, fra 2009 som professor.

Om «Paranoia» sier han;

  • «Bakgrunnen for stykket er det høye tempoet vi mennesker lever i til daglig: Vi stresser og stresses opp på en måte som gjør at vi ikke en gang klarer å fullføre en enkel setning før oppmerksomheten og fokuset er et annet sted.

Frykten for ikke å rekke over ting, ikke være vellykket nok, redselen for å glemme, overse, komme for sent, kjøre for fort – alt sånt er med på å skape et samfunn med paranoide trekk.

Paradoks: Vi har som folk aldri levd lenger, aldri før vært friskere – og aldri vært mer opptatt av sykdom, død og kosmetikk enn nå..»

Romerike Symfoniorkester urframfører Wolfgang Plagges «Paranoia» i Lillestrøm kultursenter søndag 21. januar 2024. Dirigent er Jan Ola Amundsen