Skip to content
content_top_image

Kontakt oss

Trondheimsveien 2

Postboks 4651 Sofienberg

0506 Oslo

Tlf.: 24 14 11 70

nasol@nasol.no

Orkesterhverdag (og fest) i Fana

Fana Kammerorkester feirer sine første 50 år i år. Og flere jubileer skal det bli!

Som navnet antyder, er orkesteret et lite orkester på knapt 20 medlemmer – og sånn sett er det en bragd at de har klart å holde det gående i hele 50 år! De er få til å dra lasset, både det musikalske og det økonomiske lasset. Men orkesteret har bygget et tett og godt musikalsk fellesskap opp gjennom årene, og slik har de sikret seg både medlemmer – pent fordelt på alle de klassiske strykeinstrumentene – og gode ledere. «Hjemme» er i Fana bydel i Bergen, men det har ikke hindret dette ensemblet i å ta både tog og buss, bil og båt for å kunne dele sine musikalske gleder og resultater med mennesker rundt på hele Vestlandet. Gjennom mange år har det vært arbeidet godt på alle plan, med profesjonelle dirigenter/musikalske ledere.

Fra jubileumsfesten i april. Stående bak i bildet er der nåværende leder Sergey Letyagin og tidligere leder Olav Stordal

I jubileumsåret sitter det fremdeles to musikere fra pionertiden, en fiolinist og en cellist som var med og stiftet orkesteret! Det sier noe om både orkestermiljøet og musikkgleden! Her er en fin blanding av glade amatører og pensjonerte BFO-musikere, av innlån fra andre orkestermiljøer i Bergen og ulike spennende samarbeidspartnere, ikke minst ulike kor i Bergensregionen.

Starten i 1974

Den virkelig spede begynnelse var en strykekvartett: Fire gode venner fant sammen og inviterte resten av vennegjengen til en privat liten konsert. Det var etter sigende en hyggelig aften, men de erkjente etterpå at de ikke var gode nok til å satse på kvartettspill på høyt nivå. De inviterte heller andre til samspill i en litt større besetning – og dermed var Fana Kammerorkester et faktum. En av dem tok den musikalske ledelse, men etter hvert meldte behovet seg fro en fagkyndig leder.
Både den erkjennelsen og erfaringen enkeltmusikerne etter hvert har bragt med seg, har i alt gitt ensemblet en god plattform for «musikalske sprell og utskeielser» som fryder både utøvere og publikum.

Et slikt musikalsk sprell, i form av et stort seriøst program, presenterte FKO i anledning 50 års jubileet lørdag 20. april i Ytrebyga kirke. Publikum fant veien til denne konserten i et bra antall, imponerende når man tenker på at det var en lørdag ettermiddag!

Konserten

Under orkesterets fantastiske leder, fiolinisten Sergey Letyagin, til daglig fiolinist i Bergen Filh. Orkester, fikk vi en liten smakebit fra orkesterets første konsert i 1974: «Ouverture» av den svenske barokkomponisten Johan Helmich Roman – et vakkert og sprudlende stykke musikk.

Deretter var det duket for kanskje den aller største komponisten fra denne perioden, Johann Sebastian Bach. Hans musikk, så full av høytid og skjønnhet, til ettertanke og meditasjon, til glede og fornyelse – kan man vel trygt si representerer det nær fullkomne i denne siste del av barokken. Hans udødelige fiolinkonsert i a-moll ble ved denne jubileumskonserten fremført med Sergey Letyagin selv som solist – med sin sobre klang og renslige fremførelse ble det en stor opplevelse, både for musikerne og publikum.

Konserten ble avsluttet med et verk av en av Nasjonalromantikkens store, den tsjekkiske komponisten Antonìn Dvorak, en slags tvillingsjel av vår egen Edvard Grieg. De levde samtidig og kom begge til å bety svært mye for sitt lands musikk, og for sitt lands kamp for selvstendighet. Begge utviklet sitt helt spesielle musikalske uttrykk og tonespråk.
Dvoraks Serenade for strykere er et på samme tid enkelt og vanskelig verk, et verk med letthet og glede samtidig som det alvorstung og dype hele tiden ligger under. Det var imponerende hvordan et amatørorkester klarte å gi dette verket både innhold og form. Publikum var rause med applausen og viste tydelig at selv amatører kan berøre mennesker. Æren gir orkesteret med glede til sin avholdte leder, Sergey Letyagin. Han er en svært dyktig fiolinist, klarer å formidle sine musikalske tanker og ideer med klarhet og overbevisning, og ikke minst med tålmodighet og musikkglede.

Orkesterets neste konsert avholdes lørdag 8. juni kl.1900 i Askøy kultursal med solistene Lene Marie Hofstadter (klarinett) og Adrian Tvedt Hellevik på klaver.