Skip to content
content_top_image

Kontakt oss

Trondheimsveien 2

Postboks 4651 Sofienberg

0506 Oslo

Tlf.: 24 14 11 70

nasol@nasol.no

Orkesteråret – et orkesterløft!

Lørdag 27. januar ble orkesteråret 2024 innledet med en storstilt feiring i Oslo Konserthus der selveste Oslo-filharmonien inviterte til både konsert og familiedag. Og med seg hadde de ungdommer fra orkestre tilknyttet De Unges Orkesterforbund (UNOF).

Skrevet av Trond Erikson (NASOL)

Birgit Djupedal er UNOFs prosjektleder for Orkesteråret, og vi i NASOL (Norske Symfoni-Orkestres landsforbund er også spente på hva året vil bringe. Vi tok turen over gangen i kontorfellesskapet og fikk en prat med Birgit.

Birgit Djupedal – foto: Helmine Syvertsen

– Hva slags samarbeid har UNOF med andre organisasjoner eller orkestre?


– UNOF har samarbeid med flere organisasjoner gjennom prosjektene til Orkesteråret, og vi har laget to veiledere i samarbeid med andre organisasjoner.

Den ene heter Orkesteret funker. Denne veilederen går ut på hvordan vi kan inkludere flere barn og unge med funksjonsnedsettelser i våre orkestre, og da har vi samarbeidet med Unges funksjonshemmede. Og den andre heter Digitalt samspill, som går ut på hvordan man kan få gjennomført digitale samspillsøvelser uten forsinkelser og det var et samarbeid med vår irske søsterorganisasjon The Irish Association of Youth Orchestra. Vi samarbeider og med den tyske søsterorganisasjonen vår Bundesverband Deutscher Liebhaberorchester som er en del av deres 100 års jubileum. Da skal Norsk Ungdomssymfoniorkester spille sammen med Landesjugendorchester Hamburg på jubileumskonserten deres i Elbphilharmonie, Hamburg, forteller Birgit.
– Orkesteråret åpnet med et smell lørdag 27. januar. Hvor mye forberedelser har gått med til arrangementet med Oslo-filharmonien?

– Det er et stort arrangement og man begynte med planleggingen allerede i 2021 sammen med Oslo-filharmonien. Dagen er delt i to arrangementer, Familiedagen og Åpningskonsert. På formiddagen bidra 120 barn og unge fra åtte forskjellige orkestre spille rundt om i konserthuset på forskjellige stasjoner. De viser frem de mange siden av orkesteret. Det pleier å kommer rundt 1000 publikummere på Familedagen, så det blir mye liv og røre.


– Og på kvelden er det en storslått åpningskonsert?

– Javisst! Da er det rundt 100 barn og unge som skal få spille sammen med Oslo-filharmonien. Programmet består av kjente og kjære orkesterstykker valgt ut av ungdommer. Det blir i tillegg urfremføring av Festivity av Ingebjørg Vilhelmsen. Det er Orkesterårets egen «kjenningsmelodi» som skal bli spilt gjennom hele året. Så ja, det er en del planlegging som har gått med fra alle involverte. Det er Oslo-filharmonien, Vestre Aker Strykeorkester, Nor59 strykeinstitutt, UNOF og flere som står bak.

– UNOF samarbeider om Orkesteråret med blant andre Oslo-filharmonien, Arktisk filharmoni, Kringkastingsorkesteret, Bergen-filharmonien, Stavanger Ssymfoniorkester og Trondheim Symfoniorkester. Hva skal dette samarbeidet resultere i?

– I løpet av året har vi samarbeidsprosjekter med flere av de profesjonelle orkestrene. Det er åpningskonserten med Oslo-filharmonien, Orkesterfest og Supertirsdag med Trondheim Symfoniorkester, 30 ungdommer fra hele landet får spille side ved side med KORK, Nordnorsk orkestersamling med Arktisk filharmoni, samt åpen dag med Stavanger Symfoniorkester og avslutningskonsert med Bergen filharmoniske orkester.

De profesjonelle orkestrene samarbeider allerede i forskjellig grad med barne- og ungdomsorkestre, noe vi er veldig glade for. Disse prosjektene vil være med å styrke samarbeidene og vi snakker allerede med flere av dem om mulige samarbeid også etter Orkesteråret. Det er viktig å se linjen som går fra barn og unge som spiller i et UNOForkester, videre inn i et NASOLorkester, så som musiker eller publikummer til et profesjonelt orkester. Okesteråret er med på å styrke denne linja, fortsetter hun.

– NASOL er også en av samarbeidspartnerne. Hva går dette ut på?

– Vi er glade for å samarbeide med NASOL i Orkesteråret. De konkrete samarbeidene våre er at komposisjonsprosjektene til UNOF og NASOL er relevante for begge organisasjoner så vi informere i begge kanalene, vi har en felles programkalender som strekker seg fra NASOLs jubileum og gjennom hele Orkesteråret, og i tillegg har UNOF en støtteordninger som gir midler til samarbeid mellom orkestre fra UNOF og NASOL.

– Så til slutt: UNOF er 50 år i år – NASOL var 75 år i fjor. Hvor går veien videre i orkester-Norge?

– Det blir spennende å se! Jubileer er gode anledninger til å skape mye aktivitet og nye samarbeidspartnere. Det er masse flotte prosjekter som er satt i gang, så etter 2024 starter arbeidet med å fortsette den gode bølgen som ble startet under jubileene. Vi håper at dette vil gi orkester-Norge et løft som varer i mange år fremover, avslutter Birgit Djupdal – prosjektleder for Orkesteråret 2024.


UNOF: (De unges Orkesterforbund) – leder Terje Winther

Terje WInther, foto Helmine Syvertsen

UNOF er medlemsorganisasjonen til alle barne- og ungdomsorkestre i Norge. UNOF driver omfattende informasjons- og opplæringsarbeid ovenfor orkestrene; har en lang rekke tilskuddsordninger, og jobber politisk for at medlemsorkestrene skal få det så bra som mulig. UNOF driver med direkte medlemsservice, gjennomfører 15 sommermusikkskoler hvert år, har ett nasjonale symfoniorkester /NUSO – Norsk Ungdomssymfoniorkester), og gjennom kretsene i fylkene har vi en lang rekke kretsorkestre for ungdommer. All info er samlet på våre hjemmesider orkester.no

UNOF har ved inngangen til 2024 178 medlemsorkestre med 5559 orkestermedlemmer.