Skip to content
content_top_image

Kontakt oss

Trondheimsveien 2

Postboks 4651 Sofienberg

0506 Oslo

Tlf.: 24 14 11 70

nasol@nasol.no

«Inter Astra» – en reise mellom planeter i verdensrommet

….eller en følelse av å kjenne på gamle minner fra en tid som ikke lenger er som den var.

Stein Berge Svendsen er sist ut i den lille serien rundt bestillingsverkene til NASOLs 75 års jubileum. Vi fikk komponisten og høgskolelektoren på Fakultet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi til å fortelle litt om verket «Inter Astra».

Stein Berge Svendsen

– Inter Astra er mitt første orkestrale verk, som ikke har en annen funksjon enn å være kun musikk. Tidligere har jeg skrevet musikk til flere titalls filmer, og jobbet med orkestre i Praha, Budapest og Bratislava, foruten Kringkastingsorkesteret og Kristiansand Symfoniorkester.

Men da har det vært et annet element knyttet til musikken. Den har hatt en annen funksjon i tillegg – nemlig å understreke en karakter, en handling eller en følelse, i filmen eller hos karakteren.

I «Inter Astra» skal musikken stå på egne ben. Gjerne fortelle en historie, men kun sin egen.

– Hvordan jobbet du med dette verket?

– Etter mange spede forsøk kom Inter Astra til verden. Jeg hadde etterhvert en del fragmenter, og idéer på hvordan jeg ville dette ukomponerte skulle høres ut. Men forløsningen kom aldri. Igjen ble en “deadline” en utløsende faktor. Det er jeg godt vant med fra filmjobbingen, og det kan være en utmerket inspirasjon!

En dag satt jeg ved pianoet og klunket på et gammelt tema, som egentlig aldri hadde blitt til noe. Det var bare en liten melodi jeg spilte fra tid til annen. Den hadde noen interessante forholdninger som jeg likte, og en melankoli som forundret meg.

Og slik ble det altså – ved hjelp av en deadline, fikk et gammelt tema nytt liv – selv om det hadde vært med meg i lang tid. Akkurat som vi seiler gjennom tiden, kanskje på jakt etter noe mer, så har kanskje det vi leter etter vært der hele tiden…

– Var det noen andre kriterier du valgte å se på?

Jeg har lagt vekt på at det musikalske skulle være tilgjengelig, og ikke mer avansert å spille enn at det kunne engasjere i flere aldre. Derfor er det flott at så mange fra kulturskolen på Lillehammer er med på urfremføringen av «Inter Astra».

Jeg sender også en stor takk til Carl Nilsen som har vært sparringspartner, konsulent og orkestrator med tanke på bruk i Nasol-sammenheng.

«Inter Astra» urframføres søndag 18. februar av Lillehammer symfoniorkester i Maihaugsalen, Lillehammer.
Dirigent er Geir Inge Lotsberg