Skip to content
content_top_image

Kontakt oss

Trondheimsveien 2

Postboks 4651 Sofienberg

0506 Oslo

Tlf.: 24 14 11 70

nasol@nasol.no

En urframføring og en klassiker

Søndag 18. februar ble en helt spesiell konsertbegivenhet i Maihaugsalen i Lillehammer.

Et utvidet Lillehammer symfoniorkester i samarbeid med Dextra Musica, orkesterelever ved Toneheim folkehøgskole og kulturskoleorkesteret i Lillehammer urframførte «Inter Astra» av Lillehammerkomponisten Stein Berge Svendsen i tillegg til en solid klassiker!

– Det var et høydepunkt å kunne urframføre stykket «Inter Astra» som er komponert av Stein Berge Svendsen. Komponisten var til stede i salen og fikk stor applaus av publikumet som tydelig satt pris på verket, kan styreleder i Lillehammer Symfoniorkester Jens Uwe Korten fortelle.

Stein Berge Svendsen

– Søndagens dirigent Geir Inge Lotsberg hadde gjennom en to dagers workshop for orkesteret jobbet grundig med tolkningen av «Inter Astra». Urframføringen var del av vinterkonserten som Lillehammer symfoniorkesteret og Lillehammer kulturskole samarbeidet om, sier han videre.

Kulturskolen på Lillehammer gjennomførte sitt årlige strykeseminar som gikk over tre dager i forkant av konserten. I tillegg til lærerne fra kulturskolen underviste også 5 Dextra musikere på seminaret. Det er musikkstudenter som har fått låne strykeinstrumenter av Dextra musica stiftelsen.

– Disse musikerne var del av det store orkesteret, som ved framføringen av «Inter Astra» bestod av Lillehammer Symfoniorkester, strykere fra Lillehammer kulturskoleorkester, Dextra musikerne og 25 musikere fra Toneheim folkehøgskole på Hamar som vi hadde invitert til denne produksjonen. forteller Korten.

I tillegg til Stein Berge Svendsens verk framførte orkesteret Antonin Dvoráks 9. symfoni «Fra den nye verden», andre sats av Max Bruchs første fiolinkonsert, der Geir Inge Lotsberg ikke bare vare dirigent, men også solist og fire korte musikkstykker, der også de yngste strykeelever fra kulturskolen fikk spille sammen med det store orkesteret.

– Alle i publikumet var også invitert til en introduksjon til konserten der musikken og noen av musikerne ble presentert, deriblant dirigenten og solisten Geir Inge Lotsberg, komponisten Stein Berge Svendsen, konsertmester og rektor på kulturskolen Eivind Nåvik, samt fløytisten Astri Einarsen. Forbundsleder for NASOL (og klarinettist) Øivind Pettersen orienterte om 75 års jubileeet, orkesteråret og satsingen på nykomponert musikk, avslutter styreleder Jens Uwe Korten.

PS! Til denne konserten inviterte orkesteret spesielt elever fra Lillehammer læringssenter. Elevene har en migsrasjonsbakgrunn og lærer seg bl.a. norsk og samfunnskunnskap. En idé til andre av våre orkestere?