Skip to content
content_top_image

Kontakt oss

Trondheimsveien 2

Postboks 4651 Sofienberg

0506 Oslo

Tlf.: 24 14 11 70

nasol@nasol.no

«En fortelling er som en fisk»

av Gunhild Seim

Komponist Gunhild Seim er opptatt av å lytte etter det uventede. Hennes produksjon omfatter kammermusikk, elektroakustisk musikk samt musikk for improvisasjonsensembler og teaterforestillinger. Hun er også improvisasjonsmusiker med trompet og elektronikk som hovedinstrumenter.

– Stykket «En fortelling er som en fisk» er inspirert av et sitat fra en av mine lærere på Musikklinjen på Langhaugen Videregående skole i Bergen: «En fortelling er som en fisk – hodet er starten, så kommer kroppen med alt innholdet, og til slutt kommer halen med et sprell». En beskrivelse av fenomenet «dramaturgisk kurve». Siden stykket skulle være såpass kort ville jeg disponere tiden strengt, og da kom jeg på dette sitatet.

Hun bruker ofte bakgrunnshistorier for sin egen del mens hun utvikler stykker.

– I dette tilfellet så jeg for meg en liten fisk som havnet ut på dypt vann. Men jeg har med tiden blitt mer og mer opptatt av å ikke prakke mine bakgrunnshistorier på lytteren. Jeg oppfordrer heller publikum til å dikte med og følge sin egen fantasi mens de lytter.

Når jeg komponerer tenker jeg alltid på hva som driver musikken fremover, og gjør at lytteren blir sugd inn, som en paralell til hva som fanger interessen i en historie. Jeg prøver å la klang og klangutvikling være det drivende elementet, dette har jeg forsket litt på her https://gunhildseim.com/blog/the-alignment-project/. Jeg konstruerer ofte musikalske tilstander som fremstår som stillestående, men ved nærmere lytting begynner lydene å leve sitt eget indre liv.

Bakgrunnen for å la meg inspirere av sitatet, handler mindre om fisk, og mer om å hedre de gode lærerne jeg har hatt gjennom livet, som har gjort kunnskap billedlig og uforglemmelig på måter som dette.

Verket urframføres lørdag 8/6 2024 av Sandnes symfoniorkester under ledelse av Bastien Ricquebourg